Září 2012
Po Út St Čt So Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Články a komentáře

Stránka s články: 1-10 11-20 21-23
01.02.2003

Poděkování (SN 1/2003)

V první řadě bych chtěla nejen za Obecní úřad ve Strmilově, ale určitě i za všechny čtenáře a návštěvníky knihovny, poděkovat panu Jebavému za dlouholetou knihovnickou činnost, velikou energii, preciznost a zaujetí, které do práce po celou tu dobu vkládal.

Dále za svou osobu panu Jebavému děkuji za vše, co pro mne při uvedení do knihovnické funkce udělal. Jeho trpělivost mi pomáhala, abych se nenásilně seznámila se vším potřebným v knihovnické oblasti a jeho rady, plynoucí z dlouholeté knihovnické praxe, byly neocenitelné. Nenahraditelná byla jeho pomoc při stěhování knihovny v roce 2001. Měla jsem tu čest s ním pracovat celé dva roky. Do budoucích let mu přeji hodně zdraví a osobní spokojenosti a ať ho neopouští zájem o knihy a o knihovnu!

Poděkování patří také všem, kteří se v minulém roce zapojili do akce "Pomůžeme knihovně v Majdaleně?" tím, že darovali novější knihy, ale také těm, kteří darovali naší knihovně menší či větší peněžní částku na nákup knih.

Statistika v roce 2002:

  • Knihovní fond celkem: 7945
  • nauč. literatura: 1747
  • krásná literatura: 6199
  • Počet docházejících časopisů: 11
  • Přírůstky knihovních jednotek: 349
  • Počet čtenářů: 183
  • Výpůjčky celkem: 10069
Vlasta Vondrušová, KVM ve Strmilově
01.12.2002

Úvahy od knihovnického stolu (SN č. 6/2002)

Vánoce jsou za dveřmi a Nový rok také. I knihovna, tak jako roky předešlé, bude opět bilancovat. Na statistické údaje je ovšem ještě příliš brzo a ty podrobné by stejně nikoho moc nezajímaly. Co možná stojí za pozornost, je již několik let poměrně stálý počet čtenářů naší knihovny. V letošním roce 2002 vystoupl na něco přes 180. To není na obec, která má i s okolímasi 1460 obyvatel, dá se říci ani málo, ovšem ani mnoho.

Největší podíl na čtenářství vůbec mají děti a mládež do 15-ti let.

V roce 2002 knihovna navázala na tradici knihovnických a informativních besed a exkurzí pro základní a mateřskou školu. Besedy byly jednou informativní, spojené s různými nejen literárními soutěžemi, jindy zaměřené tématicky. V knihovně se ovšem nemusí povídat jen o knihách a číst si z nich. Vždy je příležitost při besedování zjistit, kolik šikulů a šikulek to vlastně na Strmilovsku žije. Těch chytrých hlav a šikovných rukou, co knihovnu navštívilo! S velkým úspěchem se u dětí setkaly besedy na téma POHÁDKY a zatím také poslední a vděčné téma VÁNOCE. Výsledkem takovýchto setkání je například vyzdobená knihovna ! Dodnes uvidíte práce dětí 7. a 8. třídy, kterým se zželelo osamoceného knižního permoníčka, který u nás v knihovně přebývá(možná?). Udělaly mu kamarády a během 2. adventního týdne napadl také v knihovně sníh. To zase prvňáčci krásně zasněžili okna v knihovně vlastnoručně vyrobenými vločkami. V nejbližší době přibudou i sněhuláci od druháčků.

Žáci zdejší školy a školky navštívili knihovnu (někteří už i opakovaně), aby se rovněž seznámili se základními knihovnickými pojmy a knihovnickou praxí a dále s možnostmi vyhledávání jak v knihovním fondu, tak v katalogu lístkovém a elektronickém. I když tyto dva katalogy nejsou ve strmilovské knihovně zdaleka kompletní (elektronický katalog se stále buduje), je potřebné malé i větší čtenáře o těchto způsobech vyhledávání informovat. Budou to totiž potřebovat nejen u nás, ale i v mnoha jiných knihovnách, které jistě v budoucnu navštíví v rámci nebo v místě svého dalšího studia.

Nejen malí čtenáři už by dnes ovšem měli vědět i to, že lze žádanou, ale v našem fondu chybějící knihu vyhledávat i přes internet v dalších knihovnách a využívat tak meziknihovní výpůční služby. Ty jsou sice bezplatné, čtenář však hradí náklady s touto službou spojené, což je prakticky poštovné a balné.

V minulém čísle SN jsem se zmínila o reprografických službách - kopírování. Tyto služby lze poskytovat za úhradu ve výpůjční době, ovšem podle koncentrace čtenářů u výpůjčního pultu. Jelikož je kopírovací zařízení mimo knihovní prostory, při silném provozu lze z knihovny odbíhat jen těžko. Proto prosím o individuální domluvu. Totéž platí i o poskytování a vyhledávání informací samotnou knihovnicí z internetu. Takže opět v případě většího počtu návštěvníků a čtenářů v knihovně tedy prosím žadatele též o trpělivost.

Zmínila bych ještě jednu akci. Nemalému zájmu návštěvníků knihovny se totiž těšila také předvánoční prodejní akce knih, která se konala v prvním adventním týdnu. Vadou byla krátká doba prodeje a krátká informovanost obyvatel, za což ovšem nenese vinu knihovna , ale to, že akce byla spontánní a domluvena pouze dva dny předem. Ovšem i tak umožnila lidem okouknout předvánoční knižní trh a žánrový výběr od jiného dodavatele.


Na závěr asi už jen upozornění:

V době od 23. 12. 2002 do 6. 1. 2002 bude knihovna z důvodu dovolené UZAVŘENA!

Příjemné vánoční svátky a šťastný nový rok 2003 přeje nejen svým návštěvníkům Knihovna Viléma Martínka ve Strmilově

Vlasta Vondrušová, KVM ve Strmilově
01.08.2002

Knihovna Viléma Martínka ve Strmilově informuje aneb Dárek ku příležitosti Týdne knihoven (SN č. 4/2002)

www.strmilovsko.cz

I když je letní turistická sezóna dávno za námi, zůstává Strmilovsko stále v povědomí těch, kteří sem alespoň jednou zavítali nebo zde strávili pár dní volna. Doufejme, že Strmilov a okolí díky turistům ožije i v příštích sezónách. Musíme jim však o nás dát vědět.

Informační cedule, letáky, pohlednice, brožury pomalu ustupují do pozadí. Středem vší pozornosti se stává INTERNET. Právě zde většina lidí dostává informace o cíli svého putování, shání stravování a ubytování, získává obrázek o prostředí, do kterého se chystá vydat, nebo v něm strávit dovolenou. Knihovna Viléma Martínka ve Strmilově jako informační centrum obce připravila pro všechny potencionální návštěvníky, ale hlavně pro obyvatele Strmilova a okolí u příležitosti Týdne knihoven informativní webové stránky, které se snaží po předešlých „průkopnických“ stránkách převzít titul oficiální strmilovské webové stránky. Zda si tento titul zaslouží, musí uživatelé internetu posoudit sami. Na adrese: www.strmilovsko.cz si můžete přečíst o historii a současnosti Strmilova a okolních obcí, naleznete zde různé zajímavosti, kontakty a užitečné informace, týkající se např. zdravotnických zařízení, úřadů a institucí, stravování, ubytování apod. Protože se stránky neustále doplňují o nové nebo chybějící informace, narazíte možná na občasnou mezeru v textu nebo obrazové části, kterou se budeme snažit co nejdříve vyplnit. Uvítáme veškeré připomínky, týkající se těchto stránek ať už ústní, nebo písemné na elektronické adrese: knih-strm@quick.cz. a samozřejmě z nich budeme čerpat inspiraci.


UPOZORNĚNÍ! V snaze podat co nejkomplexnější obraz Strmilovska, obracíme se zároveň na všechny firmy a podnikatele, kteří chtějí uvést na strmilovských stránkách kontakt nebo jinou informaci o své činnosti, aby se ozvali na výše uvedenou adresu nebo přišli sdělit více na Obecní úřad ve Strmilově. Totéž platí pro spolky a organizace z obce a okolí.


Co nového v půjčovně? Překvapení čeká i na čtenáře v podobě 30-ti nových knih, z nichž jako vždy uvádím jen některé vyjímečné tituly, jako je např.:

  • Pro děti:
    • Nápadité Origami zvířátek
    • Z. Miler - Krtek a paraplíčko
    • Obrázky zvířat
  • Pro mládež:
    • I. Březinová - Holky na vodítku-Jmenuji se Ester
  • Pro dospělé:
    • B. Cartland - Únos
    • R. Friedmanová - Naděje v bílém
    • D. Ryan - Ďáblovo království

Služby návštěvníkům knihovny...

Doufám, že se v nejbližší době rozšíří stávající služby v knihovně o služby reprografické, což je pořizování kopií dokumentů za úplatu, kterou schvaluje zřizovatel knihovny. O fungování této služby budou uživatelé knihovny včas informováni.

Výstava

Pro zvlášť vnímavé návštěvníky knihovny jsme ve spolupráci se školou připravili výstavu žákovských prací na téma: „Knihovna a její skřítci permoníčci“. Na policích mezi regály můžete narazit na fantastické pohádkové postavičky různých podob a zdá se i různého zaměření. Však přijďte a uvidíte!

Vlasta Vondrušová, KVM ve Strmilově

Na stránce došlo k chybě: Unknown error
Kód chyby: 0
Na stránce došlo k chybě: Unknown error
Kód chyby: 0
Knihovna Viléma Martínka. Design, správa a aktualizace copyright © Vladimír Vondruš, 2003-2010. Stránky jsou provozovány na systému Orange 2, © Vladimír Vondruš 2006-2010. Kontakt a prostor pro vaše připomínky: blog, mosra@centrum.cz, knihovna@strmilovsko.cz. | Strmilovsko.cz | Knihovna | Archer | XHTML 1.0 Strict Valid | CSS 2.1 Valid
RSS RSS novinky