Září 2012
Po Út St Čt So Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Články a komentáře

Stránka s články: 1-10 11-20 21-23
01.04.2006

Březen v knihovně Viléma Martínka ve Strmilově jako Měsíc pohádek

Pro tentokrát podávám krátká hlášení z akcí, které probíhaly v měsíci březnu. Ten jsme si soukromě a neoficiálně s dětmi ze základní a mateřské školy nazvali nejen jako Měsíc Internetu, ale jako opravdový Měsíc knihy a pohádek, Měsíc nejen Andersenův, ale letos především Čtvrtkův (letos si připomeneme jeho 95.výročí narození a 30. výročí úmrtí). Místo jediného Dne s Andersenem jsme si s dětmi odžili těch Dnů s velkým D několik …

Jak tedy vypadají ona hlášení?

Knihovnice a děti z družiny, které navštívili v rámci besedy knihovnu, hlásí, že se jim přece jen podařilo nakonec to jaro přivolat a určitě k tomu přispěla i ta krásně namalovaná sluníčka vystavená v knihovně!

Knihovnice a děti z mateřské školky hlásí, že všechny znají pohádky z Večerníčků a i jiné pohádky! Dokázaly to při pohádkových hádankách při návštěvě v knihovně. Již také znají Permona knižního!

Knihovnice a děti z 1. až 5. třídy hlásí, že umí hledat v knize a Večerníčky si ještě pamatují! Uspěly nejen při řešení pohádkových a literárních kvízů, ale bravurně hledají v knihách i jejich tvůrce. Páťáci navíc předvedli své schopnosti orientovat se v regálech a docela jim to šlo. Jestlipak nezapomenou alespoň někteří z těchto šikulů vyrobit si nějaké pěkné záložky a přinést je na výstavu do knihovny? Soutěží se o nejhezčí knižní záložku!

V 6. třídě se soutěží o nejlepší pohádkové leporelo! Jako odměna pro dvojici nejlepších tvůrců jsou připraveny knihy, ale zkrátka nepřijdou ani ostatní děti, které se umístí na dalším druhém a třetím místě. Vyhodnocení soutěže: duben – květen.

V 8. třídě budou soutěžit o nejlepší pohádkový komiks. Ve hře je opět kniha. Vyhodnocení v květnu.

devítce se pokusili o pohádkové parodie. Pokud tyto mladé lidi múzy neopustí, vzniknou k parodiím i ilustrace. Pokusíme se je rovněž adekvátně odměnit rovněž při květnovém zhodnocení.

Jako překvapení pro děti a nakonec i pro paní učitelku připravuji vyhlášení ještě jedné soutěže, která vyvrcholí až v říjnu a jejích výsledků se dopátráme v rámci Týdne knihoven… O tom ještě příště.

Vše o novém i starém dění a ještě více (např. fotografie, výrobky, atd.) budete postupně nacházet i na našich webových stránkách www.strmilovsko.cz/knihovna

A účastníci minikurzů Internetu snad mohou,doufám, hlásit: Internetu se už nemusíme bát! Nic to není, chce to jen cvik a trošininku času!

A já k tomu mohu připsat jen svoji agitaci:

Přijďte i vy ostatní, co ještě váháte, bojíte se a chcete se dozvědět a naučit trochu víc! Vždyť i vy můžete napsat svým dětem, vnukům, příbuzným a známým e-mailový pozdrav, poslat foto nebo dopis!

Stačí jen přijít se domluvit do knihovny! Nabídka kurzů Internetu zdarma potrvá do konce dubna.

Na Vás a na dobrodružné putování Internetem se těší

Vlasta Vondrušová, Knihovna Viléma Martínka ve Strmilově
01.03.2006

Březen – měsíc internetu a jiné informace z knihovny… (SN 1/2006)

Knihovna Viléma Martínka připravila jako již tradičně pro své čtenáře a ostatní uživatele několik zajímavých akcí. Hlavní téma letošního března je schováno pod heslem „Na úřad přes internet“.

Tvůrci nyní již 9. ročníku projektu Března - měsíce internetu by rádi upozornili veřejnost na to, že již existuje dost úředních webů a aplikací, které ušetří zájemcům čas a poskytují množství užitečných informací.

I na našich obecních webových stránkách www.strmilovsko.cz je nově zřízena sekce s povinně zveřejňovanými informacemi s hlavičkou Obecní úřad, ve které najdete mimo jiné i úřední desku, oznámení OÚ, jednání zastupitelstva, poplatky, vyhlášky, členy komisí a výborů, rozpočet obce, formuláře, kontakty a možností, kam se obrátit se svými žádostmi, připomínkami a různými podáními atd. Na stránkách se neustále pracuje a průběžně se doplňují. Pro zájemce o podrobnější informace nebo jen o okouknutí našeho webu, případně pro vznesení připomínek je možnost v knihovně v níže uvedené hodiny, písemně nás můžete oslovit i přes internet na adrese knihovna@strmilovsko.cz.

Výpůjční doba a provozní doba internetu je:

  • Út: 15.00 - 18.00 hod
  • St: 12.30 - 15.00 hod
  • Pá: 14.30 - 19.00 hod

A co nás tedy v průběhu března až dubna ještě jiného čeká?

  • Tématicky zaměřené besedy se žáky ZŠ (jedno z možných témat bude i 95. narození Václava Čtvrtka)
  • Malá školení na internet pro dospělé zdarma (dřívější akce se velice osvědčily, zvýšil se o ně zájem a staly se prakticky již tradicí)
  • Soutěže literární i výtvarné pro děti (nejen na „čtvrtkovské“ téma)
  • Den s Andersenem (201. výročí narození H. CH Andersena oslavíme jako mnoho knihoven v republice s našimi dětmi již podruhé v týdnu od 27. března do 7. dubna nad pohádkami v knihovně)
  • Internet zdarma je stále, poplatek za opotřebení počítače, asistenční služby aj. se v průběhu měsíce března snižuje na 5,- Kč za každou započatou půlhodinu

A ještě jeden komentář ke knihovnickému  roku 2005…

Knihovní fond (celkem 9 377 sv.)

Loňský rok zaznamenal docela velkou změnu ve stavu knihovního fondu. Přírůstky knihovních jednotek čítaly na 907 nových svazků, došlo také k  aktualizaci KF a s ním spojenému vyřazování opotřebených knih, a sice o vykázaných 149 svazků, což zase není až tak moc. Oproti roku 2004 je celkové navýšení fondu v roce 2005 – o 758 kn. sv. – docela velké.

Nejvíce přírůstku zaznamenala v KF beletrie pro dospělé – 678 sv., další dva tématické doplňované oddíly - naučná lit. pro dospělé – 93 sv. a mládež beletrie – 87 sv. jsou v doplňování celkem v rovnováze, mládež naučná – s přírůstkem 49 sv. by potřebovala ještě více doplnit a je nutné se na tento tématický oddíl v dalších letech zaměřit.

Čtenáři a uživatelé internetu (celkem 2 510 uživatelů)

V roce 2005 získala knihovna stejný počet čtenářů jako v předchozím roce (160).

Návštěvnost knihovny se prakticky nezměnila. I když akce poskytování internetu zdarma (platí se pouze opotřebení počítače, asistenční služby apod.), kterou jsme zahájili již v září 2004 ( a s tím spojené zřízení dalšího uživatelského místa u nového počítače s internetem) k návštěvnosti zajisté také hodně přispěla, myslím si , že lidé zatím do knihovny stále chodí přece jen více číst, než surfovat po internetu. I přes tento můj postřeh je internet v provozní době knihovny velice dobře využíván a málokdy jsou uživatelská místa u počítačů nevyužita.

Výpůjčky a meziknihovní výpůjční služba (celkem 13 762 výp.)

V celkovém počtu výpůjček nedošlo oproti minulému roku ke znatelným změnám. Mírně se sice jejich počet navýšil (celkem o 227 sv), ale v jednotlivých kategoriích došlo k velkým změnám. I když velký podíl na výpůjčkách mají stále v knihovně i periodika, počet těchto výpůjček se tento rok snížil o 944. To ovšem vůbec nevadí, protože zase na druhou stranu bylo nakonec celkově více výpůjček knih (o 1174 sv . více než minulý rok).

Vliv na zvýšení počtu knižních výpůjček má jako vždy samozřejmě bohatě doplňovaný fond ve formě vlastní akvizice (nákup apod), dále pak meziknihovní výpůjční služba v MěK v Jindřichově Hradci (celkem o 60 sv. více než předchozí rok) i jiných knihovnách i nově prostřednictvím výměnných souborů (7 souborů , v nichž bylo 131 kn. sv.). Tento způsob výměny a shánění knih se již dříve velice osvědčil. Čtenářům se tak rozšířila možnost výběru a výpůjček nové literatury, čehož následně rádi využili.

Akce

Počet AKCÍ knihovny je téměř stejný jako v roce 2004 a zahrnula jsem do nich zejména besedy pro děti ZŠ , školení na internet, celkem 4 výstavy (např. výstavu historických dokumentů a fotografií „750 let od první zmínky o Strmilovu“apod.) a jiné akce a setkání , která minulý rok poznamenalo právě již zmíněné 750. výročí Strmilova.

Knihovna byla také spolupořadatelem výstavy obrazů a kreseb pana Zbyňka Honzala.

Poprvé se Knihovna Viléma Martínka ve Strmilově v roce 2005 zapojila do celostátního projektu Den/Noc s Andersenem 29. 3. 2005. Setkáním s dětmi nad knihami a pohádkami slavného pohádkáře, ale i jinými, oslavila 200. výročí narození H. CH. Andersena. Následně se uskutečnilo několik besed, výstav z dětských prací na pohádkové téma a též soutěží, jejichž účastníci byli po zásluze pohádkově odměněni.

Velice dobrým počinem bylo přihlášení webových stránek www.strmilovsko.cz do dnes již mezinárodní soutěže Juniorinternet. Tuto soutěž pořádají a vyhodnocujíí za podpory několika státních a vzdělávacích institucí ( včetně Ministerstva informatiky), firem a organizací sami mladí lidé, kteří se o Internet zajímají nebo přímo vytvářejí některé internetové projekty. Naše webové stránky v této soutěži dostaly zvláštní cenu ministra informatiky Vladimíra Mlynáře.

Vlasta Vondrušová, Knihovna Viléma Martínka ve Strmilově
01.10.2005

Knihovna informuje (SN 5/2005)

Letošní rok, pro naši obec jubilejní, přinesl do společenského dění hodně ruchu. Každý trávil více nebo méně slavnostní chvíle po svém a někdy i využil hojnou nabídku akcí, kterou nabízeli pořadatelé z řad různých společenských organizací, spolků, jednotlivců nebo přímo obecní úřad, potažmo knihovna. Vrátím se tedy ještě jednou k akcím, ve kterých alespoň trochu měla „prsty“ knihovna, která měla tímto prokázat, jak je schopná včlenit se organizačně do informačních, ale i kulturních a společenských aktivit většího rázu.

V květnu tedy Knihovna Viléma Martínka ve Strmilově spolu s kronikářkou obce nabídla při příležitosti zahájení oslav ojedinělou výstavu historických fotografií a dokumentů. Ten, kdo ji navštívil, měl sám příležitost přesvědčit se, že opravdu ojedinělá byla. Předcházelo tomu všemu postupné několikaleté pátrání a shromažďování písemných a obrazových materiálů, které se dále zpracovávaly a uchovávaly v knihovně. Výstava byla opravdu multitematická. Díky archivní, badatelské a především mravenčí práci paní kronikářky Kubákové měli návštěvníci možnost shlédnout dosud nikde nevystavované kopie několik set let starých listin, které se týkaly Strmilova. Kromě těchto se dalo začíst i do dokumentů mnohem mladších. I archivování starých dokumentů do elektronické podoby v knihovně, také poměřitelné s prací mravenčí, přineslo své ovoce. Snímky a pohledy sto let starého Strmilova , vývoj průmyslu a řemesel včetně ukázek výrobků, jak se dříve hospodařilo v zemědělství, momentky z činnosti spolků, družstev a organizací s větší expozicí snímků ze sokolské kroniky a po léta opatrovaného sokolského praporu, galerie starostů, rodáků a významných představitelů obce. Něco v kopiích, něco v originálech. Vše bohatě komentované nedostižnou paní kronikářkou. To a i mnohem víc bylo k vidění na této výstavě.

Expozice měla ohromný ohlas a předčil všechna naše očekávání. Velice nás potěšilo, že veškerá příprava s výstavou spojená a spolupráce Vás všech, kteří jste poskytli fotodokumentaci a informační i jiný materiál nebyla marná. Díky tedy Vám všem, kteří jste vyslechli naše prosby a výzvy k zapůjčení dokumentů! Tím jste značně přispěli nejen k uskutečnění výstavy, ale především jste neocenitelně obohatili strmilovský obecní archív. Pro další generace je v elektronické podobě uchována řada nově objevených a hodnotných historických dokumentů a fotografií, které zajisté i po létech mají co říct a určitě ještě mnoho lidí osloví.

Doufejme, že také alespoň některé potěšila brožurka „Strmilov v dobové fotografii“, kterou se podařilo vydat akorát a právě včas tak, aby byla k dispozici už v době konání výstavy a hlavně při vlastním zahájení oslav. Snažily jsme se vybírat ty nejzajímavější snímky z archivu, i když některé svoji technickou kvalitu přece jen ztratily. Pro další případné zájemce o koupi je brožura stále ještě k dispozici v knihovně.

A co se týká ostatních knihovnických aktivit? I když už asi nebudou oslovovat takovou ohromnou masu lidí, myslím, že i přesto mají svůj význam. Kulaté výročí oslavovala nejen obec jako taková, ale i početná obec čtenářská. Známý slavný pohádkář H. CH. Andersen letos pomyslně oslavil 200. výročí narození, o kterém jsem už informovala dříve. Besedy na Andersenovské téma probíhají a budou probíhat i nadále. Je pořád o čem si povídat i chuť soutěžit, fantazie pracuje na plné obrátky, umělecká tvorba dětí pro knihovnu se nezastavila. Naopak! V knihovně je vystavena řada nejlepších originálních pohledů, což jsou vlastně pozdravy z Andersenovského dne. Záložky do knih od menších zdobí další výstavní panel, přečíst si můžete i originální „Pohádky pro Andersena“ od dětí nyní již ze 6. třídy a to nejen v knihovně. Jsou totiž stále k dispozici i na internetu a mají docela dobrý ohlas. Letos oslavil 100. výročí narození i Jan Werich. Vytvořené pohádky by mohly být dárkem vlastně i pro něho, ale rovněž pro čtyřicetiletého Večerníčka. Ti dva jsou přece jen více naši. Také slibovaný pohádkový strom „Pohádkovník Andersenův“ neboli „Fabularius Anderseni“ (chcete-li „Večerníčkův“) již dávno zdobí vchod do naší knihovny. Už i dávno vykvetl. A ačkoliv je venku pořádná zima, kvete stále. Čím? Přijďte se podívat!

Vlasta Vondrušová, knihovnice
01.08.2005

Knihovna informuje (SN 4/2005)

Letošní rok, pro naši obec jubilejní, přinesl do společenského dění hodně ruchu. Každý trávil více nebo méně slavnostní chvíle po svém a někdy i využil hojnou nabídku akcí, kterou nabízeli pořadatelé z řad různých společenských organizací, spolků, jednotlivců nebo přímo obecní úřad, potažmo knihovna. Vrátím se tedy ještě jednou k akcím, ve kterých alespoň trochu měla „prsty“ knihovna, která měla tímto prokázat, jak je schopná včlenit se organizačně do informačních, ale i kulturních a společenských aktivit většího rázu.

V květnu tedy Knihovna Viléma Martínka ve Strmilově spolu s kronikářkou obce nabídla při příležitosti zahájení oslav ojedinělou výstavu historických fotografií a dokumentů. Ten, kdo ji navštívil, měl sám příležitost přesvědčit se, že opravdu ojedinělá byla. Předcházelo tomu všemu postupné několikaleté pátrání a shromažďování písemných a obrazových materiálů, které se dále zpracovávaly a uchovávaly v knihovně. Výstava byla opravdu multitematická. Díky archivní, badatelské a především mravenčí práci paní kronikářky Kubákové měli návštěvníci možnost shlédnout dosud nikde nevystavované kopie několik set let starých listin, které se týkaly Strmilova. Kromě těchto se dalo začíst i do dokumentů mnohem mladších. I archivování starých dokumentů do elektronické podoby v knihovně, také poměřitelné s prací mravenčí, přineslo své ovoce. Snímky a pohledy sto let starého Strmilova , vývoj průmyslu a řemesel včetně ukázek výrobků, jak se dříve hospodařilo v zemědělství, momentky z činnosti spolků, družstev a organizací s větší expozicí snímků ze sokolské kroniky a po léta opatrovaného sokolského praporu, galerie starostů, rodáků a významných představitelů obce. Něco v kopiích, něco v originálech. Vše bohatě komentované nedostižnou paní kronikářkou. To a i mnohem víc bylo k vidění na této výstavě.

Expozice měla ohromný ohlas a předčil všechna naše očekávání. Velice nás potěšilo, že veškerá příprava s výstavou spojená a spolupráce Vás všech, kteří jste poskytli fotodokumentaci a informační i jiný materiál nebyla marná. Díky tedy Vám všem, kteří jste vyslechli naše prosby a výzvy k zapůjčení dokumentů! Tím jste značně přispěli nejen k uskutečnění výstavy, ale především jste neocenitelně obohatili strmilovský obecní archív. Pro další generace je v elektronické podobě uchována řada nově objevených a hodnotných historických dokumentů a fotografií, které zajisté i po létech mají co říct a určitě ještě mnoho lidí osloví.

Doufejme, že také alespoň některé potěšila brožurka „Strmilov v dobové fotografii“, kterou se podařilo vydat akorát a právě včas tak, aby byla k dispozici už v době konání výstavy a hlavně při vlastním zahájení oslav. Snažily jsme se vybírat ty nejzajímavější snímky z archivu, i když některé svoji technickou kvalitu přece jen ztratily. Pro další případné zájemce o koupi je brožura stále ještě k dispozici v knihovně.

A co se týká ostatních knihovnických aktivit? I když už asi nebudou oslovovat takovou ohromnou masu lidí, myslím, že i přesto mají svůj význam. Kulaté výročí oslavovala nejen obec jako taková, ale i početná obec čtenářská. Známý slavný pohádkář H. CH. Andersen letos pomyslně oslavil 200. výročí narození, o kterém jsem už informovala dříve. Besedy na Andersenovské téma probíhají a budou probíhat i nadále. Je pořád o čem si povídat i chuť soutěžit, fantazie pracuje na plné obrátky, umělecká tvorba dětí pro knihovnu se nezastavila. Naopak! V knihovně je vystavena řada nejlepších originálních pohledů, což jsou vlastně pozdravy z Andersenovského dne. Záložky do knih od menších zdobí další výstavní panel, přečíst si můžete i originální „Pohádky pro Andersena“ od dětí nyní již ze 6. třídy a to nejen v knihovně. Jsou totiž stále k dispozici i na internetu a mají docela dobrý ohlas. Letos oslavil 100. výročí narození i Jan Werich. Vytvořené pohádky by mohly být dárkem vlastně i pro něho, ale rovněž pro čtyřicetiletého Večerníčka. Ti dva jsou přece jen více naši. Také slibovaný pohádkový strom „Pohádkovník Andersenův“ neboli „Fabularius Anderseni“ (chcete-li „Večerníčkův“) již dávno zdobí vchod do naší knihovny. Už i dávno vykvetl. A ačkoliv je venku pořádná zima, kvete stále. Čím? Přijďte se podívat!

Vlasta Vondrušová, knihovnice
01.02.2005

Knihovna informuje (SN 1/2005)

Březen - měsíc internetu a akce s ním spojené

  • Tématicky zaměřené besedy se žáky ZŠ
  • Malá školení na internet pro dospělé zdarma (dřívější akce se velice osvědčily)
  • Všechny, zejména dojíždějící, určitě potěší již dlouho avizované rozšíření výpůjční doby. Je to dárek knihovny čtenářům a všem uživatelům nejen k Březnu - měsíci internetu, ale hlavně k 750. výročí Strmilova, které letos obec slaví. Nová otevírací doba je tedy:
    • Út: 15.00 - 18.00 hod
    • St: 12.30 - 15.00 hod
    • Pá: 14.30 - 19.00 hod
  • Soutěže literární i výtvarné pro děti
  • Den s Andersenem. (200. výročí narození H. CH Andersena oslavíme jako mnoho knihoven v republice s našimi dětmi 1. dubna nad pohádkami v knihovně)

750. let Srmilova a knihovna:

  • Možná se již letos zúročí dvouletá práce s budováním archivu historických fotografií Strmilovska. Přípravy na plánovanou výstavu ke 750. výročí Strmilova jsou v plném proudu, stále přijímáme historické snímky na zapůjčení a okopírování. V pořádku vracíme!
  • V knihovně jsou k dostání výroční turistické známky za 25,- Kč a také hrnečky s potiskem se strmilovským motivem:
    • hrnek s podšálkem za 120,- Kč
    • hrnek bez podšálku za 90,- Kč

O dalších případných akcích knihovny Vás budu průběžně informovat.

Vlasta Vondrušová, KVM ve Strmilově
10.10.2004

"Martínkova" knihovna, Internet a Týden knihoven (4.10. 2004 -10.10.2004) (SN 4/04)

Nejen k tradičnímu Týdnu knihoven připravila Knihovna Viléma Martínka ve Strmilově pro své čtenáře a uživatele řadu akcí. Než je začnu vyjmenovávat, vrátila bych se ještě o dva měsíce zpět.

Prázdniny byly ve znamení velkých, i když pro některé nezasvěcené trochu skrytých změn. Především na Ministerstvu kultury vyslyšeli žádost knihovny o dotaci na nákup ještě jednoho počítače a spolu s ním i knihovnického programového vybavení. Správnost tohoto kroku se záhy projevila při rozjezdu další akce, o které chci informovat a nyní mám možnost první "akční"dny zhodnotit.

O jakou akci jde? Je to prozatím zkušební provoz poskytování internetu zdarma. Dlužno říci, že do tohoto projektu bylo možno vstoupit rovněž díky dalšímu grantu, který poskytlo Ministerstvo informatiky ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR a provoz Internetu po dobu tří let bude hradit právě stát. Názory a předvídavé hypotézy na "Internet zdarma" byly před touto akcí velice různé. Následky předčily očekávání. Tato, dá se říci, v našich podmínkách ojedinělá událost, se velice rychle rozkřikla, především mezi mládeží. Nastala lavina žádostí o místo u počítačů. Mnohdy nestačí ani ty dva uživatelské a dobu strávenou na internetu musím pro 1-2 osoby omezovat, aby se vystřídali všichni zájemci. Potěšitelné je, že výhodný internet využívají nejen děti , ale i dospívající mládež a dospělí. Zájem uživatelů je různorodý. Internet slouží jak pro zábavu (hry, hudba, zábavné čtení aj.), tak ke komunikaci (chat, e-mail), pro účely zpravodajské a informační (noviny, jízdní řády, volná pracovní místa, otevírací doby institucí, školy, kontakty), zájmu se těší i internetový obchod a v neposlední řadě se více rozmohlo i vyhledávání informací čistě vzdělávacího charakteru (např. k referátům do školy, odborné články z oblasti zdravotnictví, životního prostředí apod. Má-li některé z dětí či z dospělých zájem zavzpomínat si na některé prázdninové, mimoškolní i školní akce, najde na různých webech (o kterých je většinou dobře informován) fotografie nebo dokonce celé fotografické galerie, na nichž najde sebe nebo řadu svých známých . I taková místa na Internetu jsou nyní (a stále budou ) hodně v kurzu. Mohu tedy říci, že pokud padne bariéra placení, které se omezilo pouze na tiskový výstup, použití materiálu a běžné knihovnické poplatky, zájem o Internet je převeliký. Zatím. Jaká oblast zájmu na Internetu bude později převažovat, nevím. Na větší rozbor bude ještě čas. Potud tedy zhodnocení dalších investic v tomto směru do knihovny z mé strany.

Internet zdarma se stal první z akcí, kterou vyhlašuji u příležitosti Týdne knihoven, k ostatním se již nebudu tak obšírně vyjadřovat. Zde je jejich seznam.Probíhají v době od 4.10.2004 do10.10.2004, některé i déle a podrobnější informace lze získat přímo v knihovně:

Využijte tedy nabídku některých akcí v knihovně a přijďte se třeba jen podívat. Ráda si také poslechnu Vaše připomínky a názory na naši knihovnu.

Vlasta Vondrušová, KVM ve Strmilově
01.10.2004

Novinky z knihovny (SN 5/2004)

Knihovna Viléma Martínka oznamuje, že dnem 29. 11. 2004 zahájila provoz s akcí POSKYTOVÁNÍ INTERNETU ZDARMA za NOVÝCH PODMÍNEK! Znamená to, že uživatelé v průběhu této dlouhodobé akce stále nebudou muset platit za připojení k internetu, bude se však zpoplatňovat opotřebení počítače, a to 10,- Kč za každou započatou půlhodinu. Není žádoucí hraní her na počítači! I nadále platí ceník ostatních poskytovaných služeb, v němž je zahrnuta např. i úhrada za tiskový výstup a podobné služby, které se týkají použití určitých materiálů, zařízení či provozu knihovny.

Bližší informace poskytne vedoucí knihovny. Akce INTERNET ZDARMA trvá až do odvolání.

Z velkého množství KNIŽNÍCH NOVINEK Vaší knihovny:

  • Pro muže:
    • Kerrigan, John – Překvapivý útok
    • Caygill, Peter – Focke-Wulf FW 190
  • Pro ženy:
    • Blake, Jennifer – Divoký ráj
    • Sparks, Sandra – Zápisník jedné lásky
  • Pro děti:
    • Svěrák, Zdeněk - Když se zamiluje kůň
    • Kincl, Jaromír – Rákosníček a rybník
  • Pro dívky:
    • Ullrich, Hortense – Nebuď přece blond
  • Historické:
    • Cadbury, Deborah - Ztracený král Ludvík XVII.
  • Lékařské:
    • Birken, Gary A. – Nástrahy kliniky
  • Naučné:
    • Ransford, Sandy - Kůň a pony
  • Reportáže:
    • Procházková, Petra – Rošangol

Přijďte si vybrat z ještě mnoha dalších nových knih!

Knihovna zahajuje BAZAR VYŘAZENÝCH KNIH. Knihy jsou dostání přímo v knihovně a cenu stanovuje knihovnice.

Oznamujeme, že od 20. 12. 2004 do 4. 1. 2005 bude knihovna uzavřena. Půjčovat se bude do 17. 12. 2004 a v novém roce od 7. 1. 2005.

Vybíráme již registrační poplatky na rok 2005. Všem čtenářům a návštěvníkům knihovny přeji krásné vánoční svátky a šťastný celý nový rok!

Vlasta Vondrušová, KVM ve Strmilově
01.04.2004

Jak proběhl Březen - měsíc internetu (SN 2/04)

Logo Března - měsíce internetu

Letos, stejně jako v minulých letech, měli uživatelé a návštěvníci knihovny v rámci Března - Měsíce internetu možnost využívat některých výhodných akcí a účastnit se různých soutěží, anket a besed.

Jednou z akcí bylo také poskytování přístupu k internetu za poloviční cenu. Během celého měsíce měli také zájemci (především z řad seniorů, ale i těch , kteří přístup k internetu nemají) možnost seznámit se s aktualizovanými obecními webovými stránkami a případně i s dalšími informacemi, týkajících se Internetu a vyhledávání v této síti.

15. března navštívily knihovnu děti ze školní družiny. Povídali jsme si společně nejen o knížkách a jaru, ale přečetli jsme si také pohádku z internetu s názvem Škola v Kocourkově. Na téma této pohádky potom děti malovaly obrázky, které jsou nyní k vidění v knihovně. Kromě dětí ze školní družiny přišly na besedu i děti ze školky a již dříve, v únoru, v knihovně nadšeně besedovali i prvňáčci. Prožili jsme spolu příjemné chvilky s pohádkovým vyprávěním a soutěžením.

Co se týká anket, byly připraveny dvě. Ankety o nejhezčí knihu roku 2003 "Suk 2003" se účastnilo poměrně málo návštěvníků. S o to větším zájmem se setkala anketa "Moje kniha" o nejoblíbenější knihu vůbec. Lístky se v této anketě vyplňují snáze možná díky větší propagaci, možná to bylo dáno neomezeným výběrem knih. Hlasovalo se a i nadále se hlasuje na internetu na webu http://www.mojekniha.cz, nebo na předtištěných lístcích, které jsou dostání v knihovně. Takže kdo to ještě nestihl, nebo by se chtěl ještě zúčastnit, má až do konce září možnost. Letáčky o anketě jsou v knihovně a na chodbě Obecního úřadu. Pro zájemce o průběh hlasování budou zveřejněny dílčí výsledky: 7. dubna - seznam 200 nejoblíbenějších knih, v červnu - seznam 100 nejoblíbenějších knih a v září - 50 nejoblíbenějších knih. V týdnu knihoven 4. - 10. 10. 2004 bude vyhlášena nejoblíbenější kniha obyvatel České republiky.

V minulém čísle SN jsem se zmínila o literární a výtvarné soutěži "Bylo - nebylo…?" , která probíhala již od ledna, avšak dokončení a hodnocení vyšlo právě na březen. Soutěž se opět dotkla šikovnosti dětí a zároveň oživila pověsti Strmilova a okolí. Na téma vybraných pověstí děti ze ZŠ vytvořily řadu ilustrací. V současné době probíhá jejich hodnocení, výběr nejlepších ilustrací a jejich postupné zveřejňování na internetu. Mohu prozradit pouze jediné - favorit z naší obce ( účastnilo se ještě dalších dvanáct knihoven našeho okresu) už je téměř jasný. Ukončení soutěže proběhne 19. dubna, kdy bude uspořádána výstava prací a ze všeho snažení vyjde nakonec malý sborník pověstí Jindřichohradecka.

Dalo by se psát ještě o mnoha věcech, které se v knihovně dějí, ale o tom zase až příště.

Vlasta Vondrušová, KVM ve Strmilově
01.02.2004

Nudné, avšak cenné údaje v knihovnických statistikách (SN 1/2004)

Kdo nemá čísla a statistiky rád, ať následující řádky raději přeskočí. Předem však raději upozorním, že statistika je pro knihovníka denní samozřejmostí a povinností, bez níž by to v knihovně nejspíš ani nešlo. Z ní vyplývá řada informací důležitých pro další doplňování knihovního fondu a to nejen hledisko tématického výběru a nákupu knih. Ze statistik také především zjistíme, zda to v našem kulturním stánku žije. A že knihovna v minulém roce opravdu žila, o tom svědčí i tato, i když jen statistická, zato však výmluvná čísla.

  • Počet knihovních jednotek k 31. 12. 2003 v knihovně celkem: 8424, z toho:
    • Naučná literatura: 1900
    • Krásná literatura: 6524
  • Počet docházejících časopisů: 11
  • Přírůstky za rok 2003: 478 knihovních svazků, což je díky vyšší dotaci na knihy o 129 sv. více než v roce 2002
  • Registrovaní čtenáři: 175 z toho čtenáři do 15 let: 61
  • Návštěvníci knihovny za rok 2003 celkem: 2277
  • Výpůjčky celkem: 11590, oproti roku 2002 o 1521 výpůjček více!, z toho:
    • Naučná lit. pro dospělé: 2964 (o 597 více než v roce 2002)
    • Krásná lit. pro dospělé: 5410(o 779 výp. více než v roce 2002)
    • Naučná lit. dětem: 908
    • Krásná lit. dětem: 2308(o 231 výp. více než v roce 2002)
    • Periodika: 3405, což je o 756 výpůjček periodik více, než v roce 2002

Zopakuji zde svůj oblíbený a pravdivý slogan o tom, že: Knihovna bez nových knih je mrtvá knihovna! Budou-li nové knihy, nové informace (potažmo i besedy a výchovné akce), budou i čtenáři a uživatelé knihovny. Rok od roku se to potvrzuje, ovšem náklady stoupají. Proto díky patří těm, kteří rozhodují o osudu knihovny, tuto skutečnost chápou a svým hlasováním pro ni jí vlastně vdechují život. Druhé Děkuji patří všem, kteří knihovně věnovali jakýkoliv dar – jak peněžní, tak knižní (mezi jiným mohu uvést např. dar několika nových překrásných dětských knih). A co nového se chystá v tomto roce? Ve stručnosti mohu alespoň zmínit akci, která už probíhá a má název „Bylo – nebylo…?“. Do ní se podobně jako v minulém roce zapojili nejen žáci ZŠ Strmilov, ale i děti z 13 dalších knihoven okresu. Ve své tvorbě se inspirují strmilovskými a okolními pověstmi. Z této akce vzejde malý sborníček pověstí našeho okresu. Více se dozvíte v dalším čísle SN.

Vlasta Vondrušová, KVM ve Strmilově
01.03.2003

Akce u příležitosti Března - měsíce internetu (SN 2/2003)

Knihovna Viléma Martínka ve Strmilově připravila pro uživatele Internetu nové webové stránky knihovny, přístupné na adrese www.strmilovsko.cz/knihovna, kde naleznete mimo jiné i knihovní řád a řád pro práci s internetem, ceník služeb, směrnice pro nakládání s osobními údaji, akce knihovny apod.

Knihovnice prezentovala veřejný internet ve formě drobných školení.

Byla uspořádána beseda pro žáky školní družiny a na téma pohádky z Internetu (Pohádka, ve které není ani slovo pravdy) žáci vytvářeli ilustrace.

Z těchto prací potom vznikla výstava, kterou mohou v těchto dnech návštěvníci knihovny zhlédnout.

Během března přistoupila knihovna také k akci pro ty čtenáře, kteří zapomněli včas vrátit knihy a zapomnětlivcům, kteří v březnu knihovnu navštívili, prominula sankce (upomínky...). Bohužel, dlužno říci, že tzv. "hříšníků", kteří zapomínají vracet knihy, je stále dost. Proto čtenářům doporučuji: kontrolujte průběžně své čtenářské průkazy a počet půjčených knih! Ušetříte tak někdy i za vysoké sankční poplatky. Notorickým "nevracečům" vzkazuji, že u nich budu nucena přistoupit na posílání upomínek, neboli výzev k vrácení, což ještě více zatíží jejich čtenářskou kapsu (poštovné je v dnešní době dost vysoké a připočte se k výši upomínky!).

Vlasta Vondrušová, KVM ve Strmilově

Na stránce došlo k chybě: Unknown error
Kód chyby: 0
Na stránce došlo k chybě: Unknown error
Kód chyby: 0
Knihovna Viléma Martínka. Design, správa a aktualizace copyright © Vladimír Vondruš, 2003-2010. Stránky jsou provozovány na systému Orange 2, © Vladimír Vondruš 2006-2010. Kontakt a prostor pro vaše připomínky: blog, mosra@centrum.cz, knihovna@strmilovsko.cz. | Strmilovsko.cz | Knihovna | Archer | XHTML 1.0 Strict Valid | CSS 2.1 Valid
RSS RSS novinky